Regeerakkoord: vertrouwen in de toekomst

10 oktober 2017

Zojuist is het Regeerakkoord van de beoogde coalitie naar de Tweede Kamer gegaan. Werkgeverschap moet aantrekkelijk zijn en werken moet worden beloond. Lees hier – in hoofdlijnen – welke maatregelen het Akkoord bevat om een nieuwe balans aan te brengen op de arbeidsmarkt.

Het ontslagrecht wordt versoepeld

Een cumulatie van omstandigheden in de verschillende ontslaggronden wordt weer mogelijk, waarbij de rechter een extra vergoeding aan de werknemer kan toekennen van maximaal de helft van de transitievergoeding. Werknemers krijgen voortaan vanaf het begin van de arbeidsovereenkomst recht op een transitievergoeding in plaats van na twee jaar. Daarnaast wordt de verplichting tot betaling van de transitievergoeding voor MKB-ers verlicht.

Tijdelijke arbeidsovereenkomsten

Het verschil tussen arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde en bepaalde tijd moet kleiner worden. Daarom wordt de periode waarna tijdelijke arbeidsovereenkomsten automatisch omgaan naar contracten voor onbepaalde tijd verlengd van twee naar drie jaar. Ook worden de mogelijkheden voor een langere proeftijd bij het aangaan van een contract voor onbepaalde tijd verruimd (maximaal vijf maanden).

Verlichting van de verplichtingen voor de loondoorbetaling bij ziekte voor MKB

De loondoorbetalingsverplichting voor kleine werkgevers (tot 25 werknemers) wordt verkort van twee jaar een jaar. Daarnaast wordt de periode waarvoor premiedifferentiatie geldt in de WGA verkort van tien naar vijf jaar. Met deze maatregelen hoopt de beoogde coalitie  te bevorderen dat meer personeel in (vaste) dienst wordt genomen. 

Partnerverlof

Vanaf 2019 krijgen partners vijf dagen vrij bij geboorte van hun kind. Vanaf 1 juli 2020 heeft een partner recht op aanvullend kraamverlof van vijf weken tegen een lager salaris (70% van het loon). 

Werken als zelfstandige

De Wet DBA wordt vervangen. De nieuwe wet moet echte zelfstandigen enerzijds zekerheid bieden dat er geen sprake is van een dienstbetrekking en anderzijds schijnzelfstandigheid voorkomen. Er komt een opdrachtgeversverklaring in plaats van een modelovereenkomst. De Opdrachtgever kan online een vragenlijst invullen, waaruit zij kunnen opmaken hoe de Belastingdienst over de relatie zal oordelen.

Mocht u hier nog vragen over hebben, kunt u contact opnemen met onze arbeidsrechtadvocaten.

Terug

Neem contact op

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wenst u meer informatie over een van onze diensten? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact op